Ridder Holst og Dragen

HolstebroKommune_logoHolstebro er en af landets ældste købstæder. Man ved ikke præcis, hvornår byen er opstået, men den er nævnt ved navn i 1274. Første gang optræder bynavnet som Hvolstathbroo. Nogle tolker det som ”Hestebroen” – en hentydning til de store hestemarkeder i byen. Andre mener dog, at navnet stammer fra, at byen er anlagt ”Ved broen, som går over åen”.

Sagnet fortæller om tiden før Holstebro fik sit navn. Da var det bare en by ved Storåen.

“Over åen gik en bro, og under den havde en ondskabsfuld og farlig lindorm bygget sin rede. En lindorm, eller drage som den kaldes i dag, er ikke sådan at bide skeer med. Den er menneskeædende og stor og farlig. Når dragen hørte fodtrinnene fra en ungmø, som nærmede sig broen, huggede den sit slimede hoved ud efter hende.

Der var ingen mænd, der ville eller kunne gøre det af med dragen. Men da kom der en ridder til byen. Ridder Holst var en stærk og modig mand og han både ville og kunne redde byen fra dragen. Han red frygtløst ud på broen og havde taget den dejligste skønjomfru med som lokkemad. Det kunne dragen ikke modstå. Den slikkede sig om munden og stak hovedet frem for at æde jomfruen. Det skulle den aldrig have gjort, for med voldsom kraft stødte ridder Holst sin lanse i dragen og dræbte den.

Nu var alle lettede og byens borgere besluttede i taknemmelighed over den tapre handling at opkalde broen over Storåen efter ridder Holst. Den kom således til at hedde Holstes Bro. Senere opkaldte man hele byen efter broens og det blev så til Holstebro.”

Der er måske enkelte som kan tro, at historien er en skrøne, men tvivlere kan bare se nærmere på Holstebro Kommunes byvåben. Dér ser vi den tapre ridder gøre det af med dragen. I dag tolkes motivet som ”Sankt Jørgen og Dragen”.

Comments are closed.