Dråber af kultur

Kvinde_på_Kaerre-topVi har dråber af kultur i alt hvad vi foretager os, her i Holstebro Kommune. Kulturen fungerer som den røde tråd, der binder alt sammen, lige fra vores driftsopgaver og serviceydelser til at virke som drivkraft for erhverv, sundhed og uddannelse i kommunen.

Udviklingen af særligt Holstebro by bygger på en stærk kulturel identitet, hvor kulturen traditionelt har været brugt som katalysator for byens udvikling.

Satsningen på kultur som drivkraft startede med indkøbet af byens mest kendte borger Maren å æ woun i 1966 for den dengang enorme sum af 210.000 kr. Det hele startede med en tur til Paris i 1965, hvor borgmester Kaj K. Nielsen og kommunaldirektør Jens Johansen rejste ned for at møde den nu verdensberømte schweiziske billedkunstner Alberto Giacometti. De var taget derned på anbefaling af kunstner Poul Vad, som Holstebro Kommune havde ansat som kunstnerisk rådgiver.

Maren fik en blandet modtagelse af byens borgere, hvor af mange syntes, at 210.000 kr. var alt for mange penge at bruge på så lille en skulptur, og der blev i starten lagt madpakker foran Maren, fordi hun var så tynd. Maren har sidenhen vist sig at være en god investering, og borgerne i Holstebro har nu taget skulpturen til sig sammen med de mange andre skulpturer, der i dag præger bybilledet. Maren er imidlertid også gået hen og blevet en dyr dame, og hun er senest blevet vurderet til et godt stykke over 100 millioner kr. (2010), så nu er hun blevet udstyret med egen elevator, som hver aften sænker hende ned i en særlig boks, der skal beskytte hende om natten.

Hjemsted for fyrtårne

_MG_9719OriginalEfter indkøbet af Maren er mange andre kulturelle fyrtårne skudt op i Holstebro Kommune, og bybilledet er i dag præget af mange interessante skulpturer som eksempelvis Kaos Tempel, Byens Borgere, Tobaksarbejderens Drøm og i gågaden går man bogstaveligt oven på Bjørn Nørgaards værker: Jesu Hånd, Livets Kilde og Odins Øje.

Byen er desuden hjemsted for det internationale kendte teater, Odin Teatret, og er vært for Danske Kulturdage, Musikteatret og Holstebro Kunstmuseum, og uden for bygrænsen ligger Frilandsmuseet Hjerl Hede, Strandingsmuseum Sct. George og herregården Nørre Vosborg.

Her i kommunen tror vi på, at folk trives bedst, når der er mulighed for interessante, sjove og udfordrende oplevelser i hverdagen. Derfor bygger vi videre på kommunens fundament som kulturby, og arbejder for at der skal være dråber af kultur i alt hvad vi gør. Kulturen i Holstebro Kommune kan du opleve i de mange kulturinstitutioner, på gågaden i Holstebro by og rigtig mange af de steder du kommer i din hverdag. Vi har nogle af Danmarks bedste talentudviklingsmiljøer inden for idræt, kunst og kultur.

Comments are closed.