Kunsten i Holstebro

Dråben af kultur, der spredte ringe i vandet

Maren2Uanset hvor du bevæger dig hen i Holstebro vil du være omgivet af flotte og spændende kunstværker. Byens rum er fuld af fantastiske skulpturer, der hver især vækker forundring og nysgerrighed. En af de mest berømte skulpturer i Holstebro Kommune, er også et af vores ældste kunstværker og var startskud til brugen af kunst og kultur som drivkraft. ”Kvinde på Kærre” af Alberto Giacometti, eller ”Maren på Vognen”, som hun kærligt kaldes, blev udvalgt og indkøbt i midten af 1960’erne for den dengang høje pris på 210.000 kr. Selvom det var et højt beløb at investere i kunst dengang, har det vist sig at være en god investering, eftersom Maren i dag har mangedoblet sin værdi. Faktisk så meget, at hun har fået sin egen elevator, så hun hver aften kl. 21.00 bliver sænket ned i jorden, hvor hun står beskyttet indtil næste morgen kl. 9.00, hvor hun står op. Maren har også sin egen hymne, sit eget vennelaug og sine egne riddere, og efter en lidt skeptisk modtagelse, hvor borgerne blandt andet lagde madpakker hos hende, for at se, om hun da ikke kunne blive lidt større, er hun nu blevet en integreret del af Holstebro-boerne.

Efter indkøbet af Maren er mange andre kunstværker fulgt efter, og bybilledet er i dag præget af mange interessante skulpturer som eksempelvis Kaos Tempel, hvorfra en laserstråle oplyser nattehimlen året rundt, Byens Borgere, som er en kunstnerisk fortolkning af flere af Holstebro Kommunes indbyggere og Tobaksarbejderens Drøm, som pryder området ved Musikteatret og Den røde Plads. I gågaden går man bogstaveligt talt oven på Bjørn Nørgaards værker: Jesu Hånd, Livets Kilde og Odins Øje, hvorfra kilder risler i sommerhalvåret.

Du kan læse mere om kunstoplevelserne i Holstebro Kommune i fanen Fritidsliv.

Kulturvægterne

KultuvægterneKulturvægterne, som er Holstebro Kommunes vægterkorps og Marens særlige beskyttere, inviterer hver sommer i juli og august på byvandring til kunstværkerne i Holstebro centrum, hvor de fortæller om de mange kunstværker. Så har du lyst til at få en kunstoplevelse og vide mere om de mange kunstværker, kan den gratis tur anbefales.

Kunsten og vandet

Grædemuren07.04.09 009Der er i det hele taget en tæt forbindelse mellem kunsten og vandet i Holstebro Kommune. Måske fordi vi har så meget vand omkring os, med blandt andet Vesterhavet, Limfjorden, Nissum Fjord og Storåen, at vi og de kunstnere der har skullet kreere nye værker til os, er blevet inspirerede af vandet. Kunstværkerne ”Vandkunsten”, som borgerne hurtigt døbte ”Grædemuren” og springvandet ”Sankt Jørgen og Dragen” på Store Torv er ikke alene interessante at se på, men også et hit hos mindre børn, som elsker at lege med vandet. Springvandet ”Sankt Jørgen og Dragen” er en reference til sagnet om hvordan Holstebro fik sit navn, da ridder Holst (senere blev han til Sankt Jørgen), dræbte den drage der boede under broen over Storåen og truede byens borgere. Det er ikke den eneste reference der er til sagnet blandt byens kunstværker. Dragens hoved stikker frem på en af bropillerne på broen Storebro over Storåen i form af kunstværket ”Basilisken” af Holstebrokunstneren Paul M. Cederdorff.

Kunsten i din hverdag

IMAG6340Du kan finde inspiration til din egen kunstvandring og læse mere om de enkelte kunstværker i Kunstguide Holstebro. Kunstguide Holstebro viser vej til markante kunstværker i Holstebro by. Følger du den slavisk, starter turen ved Nørreport og kommer rundt i hele centrum. Der er også afstikkere til kunstværker omkring Ringvejen. Der er forklaringer til alle væsentlige kunstværker, som du møder på din vej.

Kunstguide Holstebro er på 55 sider og med et oversigtskort, hvorpå kunstværkerne er afmærkede. Den fås gratis på Holstebro Turistbureau, på Holstebro Kunstmuseum og i Borgerservice på Holstebro Rådhus eller du kan se den online udgave her.

International, national og lokal kunst

Borgerne_dagI Holstebro by ligger desuden Holstebro Kunstmuseum, som udover den faste udstilling har spændende særudstillinger. I henholdsvis 2011 og 2012 var 2 af museets udstillinger: “Psych-Out” og “Ude af Fokus” bl.a. omtalt i smagsdommerne på DR2. Holstebro Kunstmuseum har blandt andet værker af Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Astrid Noack, Henry Heerup, Kirsten Klein, Tal R, Jonathan Meese og Peter Linde Busk.

Der findes også mange lokale kunstnere i Holstebro Kommune, som er interessante at opleve, og måske købe noget med hjem fra, til når det nye hjem skal indrettes.

Er du interesseret i at møde andre mennesker med interesse for kunst, så kan du eventuelt melde dig ind i én af kunstforeningerne i Holstebro Kommun

Knælende DrengHolstebro Kunstforening

Holstebro Kunstforening blev stiftet i 1952 og arrangerer 3 årlige kunstudstillinger. Det er en medlemsstyret forening, der har til formål at fremme forståelsen og interessen for kunst i Holstebro og omegn, gennem udstillinger af forskellige kunstnere og gennem afholdelsen af foredrag, ture m.m.

Vestjysk Kunstforening Ulfborg

Vestjysk Kunstforening Ulfborg har 50 års jubilæum i 2013. Foreningen har 105 medlemmer og bruger “Tinghuset” i Ulfborg som udstillingssted.
Kontaktperson: Formand Gerda Tachau, tlf.20 66 38 70, mail: tachau.ulfborg@kabelmail.dk

Vinderup Kunstforening

Vinderup Kunstforening blev stiftet i 1978 og arrangerer kunstudstillinger, foredrag og kunstudflugter. Det faste udstillingssted er Grønningen 1, 7830 Vinderup (det gamle rådhus).
Kontaktpersoner: Formand Henning Grønkjær, mail: hgroenkjaer@mail.dk, eller kasserer Birthe.

Comments are closed.