Kulturen i Holstebro

Fin, folkelig og frivillig

75-Vibydrengene på planken-00009-Uanset om du til teater, ballet, musicals, klassisk, rock, stand up, foredrag, sport eller en rejse tilbage i tiden i form af besøg på eksempelvis Hjerl Hede eller et af Holstebro Kommunes andre museer, så byder Holstebro Kommune på det hele. Under fanen”Fritidsliv” kan du læse mere om en række af de kulturelle oplevelsesmuligheder der er i Holstebro Kommune. Kulturen i Holstebro Kommune spænder rigtig bredt og uanset om du ønsker at være tilskuer eller aktivt tage del i kulturaktiviteter vil du med stor sandsynlighed kunne finde noget for dig.

67 Lejren_3298Holstebro Kommune arbejder for at kultur- og fritidspolitikken understøtter både de såkaldt fine og snævre såvel som de såkaldt brede og folkelige kulturoplevelser, så kultur- og fritidsbegrebet er en naturlig del af Holstebro-boernes livsstil. I Holstebro Kommune er der rigtig mange, som gerne deltager aktivt i skabelsen af kulturoplevelser – også som frivillige. Det så vi blandt andet, da vi havde Spejdernes Lejr i 2012, hvor der var 35.000 spejdere på besøg. Her deltog en stor del af borgerne i Holstebro Kommune som frivillige i forbindelse med at få lejren op at stå og med den enorme indsats det kræver at få skabt en så stor fælles oplevelse. I lidt mindre målestok er der også en række frivillige ildsjæle der er med til at skabe kulturoplevelser hvert fjerde år gennemKultursamarbejdet, der er en tværkommunal forening og et kulturelt netværk, som formidler en direkte kommunikation mellem alle kulturinstitutioner og kommuner i området med henblik på at skabe udfordrende kultur af høj kvalitet for alle. I Holstebro finder du også Kultur- og Frivillighuset, hvor du kan få inspiration til at arbejde som frivillig – og møde nye mennesker.

StorskærmMusikteatret14.06.2010 019Der er kulturarrangementer spredt over hele kommunen og kultur er således ikke kun centreret i Holstebro. Eksempler på andre steder hvor du kan finde kulturarrangementer, er blandt andet på herregården Nr. Vosborg og Skærum Mølle, hvor der ofte er spændende aktiviteter. På Skærum Mølle har de blandt andet specialiseret sig i at tiltrække profilerede foredragsholdere. Tinghuset i Ulfborg, som er omdannet til kulturcenter, Borbjerg-Hvams Kultur- og Fritidscenter og særligt i PLEXUS i Idom-Råsteder også eksempler på steder, der inviterer til kulturoplevelser.

Et udvalg af kulturmuligheder i Holstebro Kommune

DTA_teater og musicalI centrum af Holstebro by ligger Musikteatret, som siden åbningen i 1966 har haft over 10 millioner gæster. Musikteatret spænder bredt i sit program, og tilbyder alt fra teater, musicals, koncerter og stand up. Musikteatret huser også sit eget egnsteater: Black Box Theatre, som løbende har egne opsætninger på programmet.

Når man siger Holstebro, vil mange også sige Odin Teatret. Odin Teatret er et internationalt anerkendt teater, som udover egne forestillinger også er en af hovedaktørerne i Holstebro kommunes kulturelle profil. Odin Teatret er blandt andet arrangør af Holstebro Festuge, hvor byens borgere og rum bliver indraget i en række forskellige teaterforestillinger og events.

Udover Odin Teatret og Black Box Theatre, hvor professionelle står for at skabe teateroplevelserne, er der også mulighed for at opleve de talentfulde amatørteatreHolstebro Festspil og Teatret Sløjfen. Begge har eksisteret i en lang årrække og tiltrækker hvert år et stort antal publikum.

Derudover huser Holstebro også Operaen i Midten, hvis formål er at skabe musikdramatik på et højt kunstnerisk og kvalitativt niveau. Operaen i Midten har stor fokus på børn, så en del af deres forestillinger er henvendt til børn helt ned til førskolealderen.

Holstebro er bl.a. også vært for Klassiske Dage, Poesi på en Torsdag, Kulturdage og Rock i Holstebro, ligesom der løbende er forestillinger og koncerter fra Dansk Talent Akademiog Holstebro Musikskole.

Hjerl HedeDu kan endvidere også altid få en kulturoplevelse ved at besøge Frilandsmuseet Hjerl Hede, Herregården Nr. Vosborg, Strandingsmuseet St. George, Holstebro Museum eller et af de mange andre kultursteder i Holstebro Kommune, som du kan læse mere om påVisitHolstebro.

Det, at der er dråber af kultur i alt, og at kulturen i Holstebro Kommune i høj grad er folkelig, kommer også til udtryk gennem almindelige menneskers evner og lyst til selv at skabe. Nedenstående er to eksempler på hvordan unge mennesker i Holstebro Kommune har formået at skabe helt nye former for kunst og kultur i byrummet.

Hele Holstebro Kommune er rig på kulturarv

Rundt om i landskabet vidner de mange oldtidshøje om menneskenes færden i det vestjyske. En del af disse høje hænger sammen i et ruteforløb, der kaldes Oldtidsvejen. Gravhøje, der er en del af Oldtidsvejen, kan ses syd for Sevel, på Stendis Hede, ved Trandum Kirke, Mangehøje Plantage, Døes og Hornshøj for blot at nævne nogle.

NoerreVosborg_DSC6225De mange kirker, hvoraf særligt Ejsing og Sahl kirker må fremhæves, afspejler mere end 1000 års kirkearkitektur. De ældste kan dateres til 1100-tallet. Egnens mest betydningsfulde herregård Nørre Vosborg, som ligger ved Vemb blev i 2007 genåbnet som kultur- og konferencecenter med hotel og restaurant efter en gennemgribende restaurering og ombygning. Hele året rundt kan man komme indenfor i de højloftede stuer i hovedbygningen, som står fuldt møbleret og rummer mange små finurligheder fra de tidligere ejere.

Gamle drivveje og pilgrimsruter

Helt op gennem det 19. århundrede var handel med udlandet en vigtig indtægtskilde for folkene i det nuværende Holstebro Kommune og i hele Vestjylland. Det gjaldt ikke mindst handelen med kvæg og heste, der blev opdrættet lokalt, og siden drevet sydpå ad de såkaldte drivveje, for at blive solgt på de store kvægmarkeder i Hamborg.

Flere af nutidens hovedveje følger de gamle drivveje, og rundt om i landskabet er der stadig spor af de gamle drivveje i form af blandt andet gamle vejspor, dyrefolde og kroer. Desuden er mange stednavne forbundet med studedriften. Ved for eksempel Ejsing, Sevel og Ulfborg kan man stadig se resterne af studefoldene, hvor kvæget stod beskyttet om natten.

Fiskeri_midtby2I 2006 blev de gamle drivveje i øvrigt genetableret som vandrerruten Drivvejen, der går gennem Holstebro Kommune. Drivvejen er del af en international vandrerute, der går hele vejen langs Nordsøen. Her kan du opleve spændende landsbyer, stemningsfulde herregårde, bondegårde, pragtfuld natur, Limfjordslandet og den smukke vestkyst ved Thorsminde.

Der er lavet en oversigt, hvor du kan få flere informationer om vandreruter og cykelruteri Holstebro Kommune.

VandringHvilStubbKlosterDe to pilgrimsruter, Klosterruten og Nissum Fjord Ruten, giver dig mulighed for at opleve en del af kulturarven i din nye hjemkommune på helt tæt hold. Ruterne er lagt, så de fører gennem historiens kuperede terræn, og kræver ingen religiøse forudsætninger. På Klosterruten møder du blandt andet et par af områdets klosterruiner og vandrer i det blide landskab langs søer og Limfjorden. Ruten giver også mulighed for at opleve Hjerl Hede og spise på Sevel Kro, som er berømt for sine ølben.

På Nissum Fjord Ruten kommer du i berøring med det storslåede Vesterhav og oplever naturens mere barske bid i omgivelserne. Her kan du også opleve Skærum Mølle og de smukke herregårde Rysensteen og Nr. Vosborg. Du kan læse mere om Pilgrimsruterne i de brochurer du finder på Holstebro Turistbureau.

Du kan læse mere om kulturoplevelserne i Holstebro Kommune i fanen Fritidsliv.

 

Comments are closed.