Kun én by i Jylland opfyldte vores krav – nemlig Ulfborg

Lasse i Ulfborg Plantage (4)Efter at have været ansat i 41 år, som forvaltningschef for Kultur, Undervisning og Fritid i Illulissat Kommune (Jakobshavn), besluttede Lasse Østergaard og hans kone, at de ville flytte tilbage til Danmark. I og med at de har 3 børn bosiddende i Esbjerg, ville de finde et sted mellem Limfjorden og grænsen til Tyskland, således at de ikke havde for stor afstand til børnene. Det sted, hvor de skulle bo, skulle først og fremmest være et sted med fri adgang til en flot natur. Som Lasse siger ”For os betyder en flot natur Vesterhavet, klit- og hedelandskaber samt skovområder.” Det skulle ligeledes være en lille by (2-3 tusinde indbyggere), dog med gode servicefunktioner. ”Vi fandt hurtigt ud af, at kun ét sted opfyldte alle vores krav, nemlig Ulfborg med ca. 2.000 indbyggere,” siger Lasse Østergaard.

Tæt på Vesterhavet og fantastiske naturoplevelser

Piger i Vesterhavet diasUlfborg ligger kun 13 km fra Vesterhavet i et fantastisk naturområde. 9 km mod vest har vi Husby Klitplantage, der er en seværdighed med mulighed for de helt store naturoplevelser på vandre- og cykelture og med ca. 4 km strand uden bebyggelse. Mod nord er der ikke langt til Klosterhede plantage, hvor der er mulighed for at se bævere, fiskeørne og Isfugle. Mod øst (lige op til byen) og syd ligger nogle af landets største skov- og hedearealer: Ulfborg og Stråsø plantage, Nørre Vosborg hede og Hoverdal plantage – et spændende område med kun få huse og veje samt mange gode naturoplevelser.

Gode servicefunktioner

???????????????????????????????Ulfborg har i forhold til sin størrelse gode servicefunktioner. Der er både et lægehus, tandlæger og et apotek. Ligeledes er der fine fødevarebutikker og specialbutikker samt gode transportmuligheder med såvel tog som rutebil. Og så har byplanlæggerne begået en genistreg ved anlæggelse at et stort villaområde mellem Ringvejen og byens hovedgader, hvor der ikke er gennemfartsveje, men kun blinde veje og gang/cykelstier som genveje. ”Det giver en dejlig ro og et godt naboskab, så her er vi som tilflyttere faldet rigtig godt til.”

Ulfborg har mange gode fritidsmuligheder for alle aldre. Vestjysk Fritidscenter råder over mange faciliteter: Idrætshal, multisal, fitnesscenter og svømmecenter og fra 2014 en ATV-bane. Der er et rigt foreningsliv og en række større arrangementer for byens borgere i årets løb. For de ældre er der et aktivitetscenter med forskellige værksteder med aktivitets- og dagtilbud til borgere, som bor på stedet og pensionister fra lokalområdet. For børn og unge er der projektet ”I Ulfborg lykkes alle børn og unge”, som Ulfborg Borgerforening står bag. Hensigten er, at skabe en række meningsfulde aktiviteter til alle byens børn og unge. Aktiviteter som hele byen er sammen om at skabe.

Fritidsliv for alle aldre

”Vi er som tilflyttere meget forbavset over, at en by som Ulfborg – med kun ca. 2.000 indbyggere – har et så rigt kultur- og fritidsliv. Og hvor mange byer på den størrelse har sit eget kulturhus?”

Ulfborgs Tinghus er nu indrettet som kulturhus med en lang række aktiviteter, bl.a. musik, kor, ballet, kunst, kurser og foredrag. Hertil kommer et stort udvalg af kultur-, sports- og fritidsforeninger. I lokalblade og ugeaviser annonceres der året rundt om foredrag, offentlige arrangementer og ture for naturinteresserede i Ulfborgområdet. Og så er der et bibliotek med ca. 20.000 bøger.

Teen Town

111101-OMTC-9010_Download_til_pressebrug_RGB_5596”Som regel er det – især i mindre byer – et stort problem at aktivere børn og unge mennesker i fritidslivet. Det synes jeg, at man har løst på bedste vis i Ulfborg. Jeg overværede indvielsen af et projekt i Ulfborg den 31. maj 2013. De unge fik den dag overdraget et projekt ”Teen Town” – et uformelt og uforpligtende mødested ved siden af Vestjydsk Fritidscenter til spontane aktiviteter for børn og unge. I 2010 igangsatte regeringen (som et tema under Landdistriktsprogrammet) konceptet ”Teen Town” for at sætte fokus på unges aktivitetsmuligheder og evner til at organisere deres egne projekter. Holstebro Kommune, LAG Holstebro og Lokale og Anlægsfonden gik kort efter i gang med at udvikle selve projektet – støttet af Lokale og Anlægsfonden med 859.000 kr.”

I bygningen ”Teen Hall” er der mulighed for at søge ophold, når vejret er dårligt, men der er også mulighed for forskellige aktiviteter, f.eks. film, video og e-sport (udøvelse af computerspil på konkurrenceplan). Der er plads til café, klatrevæg, basketball og toiletter. ”Teen Hall” har store skydeporte, der giver plads til de mobile enheder: ”Teen Mobile”. Det er forskellige ”klodser” med brede hjul, der kan flyttes af 2-3 personer. På den måde kan Teen Towns seks mobile enheder flyttes rundt inde i hallen eller ude på pladsen og bruges som tilskuerpladser, parkour-område eller ”hænge ud” steder og mange andre ting.

Udenfor på Teen Towns aktivitetsplads – der har fået navnet ”Teen Square” – er det muligt at køre på en pumptrack bane for mountainbikere og trickryttere. Der er parkouranlæg, sandboldareal til beachvolley, beachhåndbold, strandfodbold og strandtennis. Et asfalteret område kan bruges til skateboards, løbehjul og rulleskøjter. Desuden er der trampoliner, klatrestativ og bålplads.

”Jeg er sikker på, at Teen Town bliver et oplagt samlingssted for børn og unge fremover.”

Comments are closed.